Strană versus analog

Analog din sec XVIII (Zamfira)

În țara noastră, cântăreții bisericești mai sunt numiți “cântăreți de strană”. Și pentru că acești slujitori obișnuiesc să se grupeze în jurul analogului, atunci când cântă la slujbe, cei doi termeni au ajuns să fie confundați. În fapt, este impropriu să numim “strană” obiectul pe care sprijinim cărțile. Acest cuvând de origine slavonă (sl. strana)– a desemnat întotdeauna “scaunele” din biserică, așezate pe margine, lângă perete. Desigur, o astfel de piesă neceară pentru odihnă nu putea să lipsească din cele două abside, destinate cântăreților. De aici vorba “a merge la strană” sau “a merge în strană”, adică a merge în absida ce ascunde stranele cântăreților.

Strana nu a însemnat nicicând “pupitrul” cântăreților – exceptând timpurile mai moderne (interbelice) și sigur, cele actuale. Denumirea istorică și corectă a “pupitrului” pe care stau cărțile în timpul serviciilor liturgice este cel de analog (din gr. analoghion). În trecut, analogurile din biserici și mănăstiri erau adevărate piese de artă, fiind executate cu multă  măiestrie spre a fi în armonie cu cântarea executată de cântăreți.

Odată cu trecerea timpului, însă, importanța și rolul cântărețului bisericesc au scăzut dramatic, după cum bine știm..Astfel, din a doua jumătate a secolului XIX analogul a devenit tot mai simplu la nivel estetic, și mai puțin clar ca sens. Astăzi, cei mai mulți numesc analog doar tetrapodul simplu, mobil, cu ajutorul căruia diaconul sau preotul citește Sf. Evanghelie. Să facem, așadar, un efort minim pentru a reintroduce în limbajul uzual analogul, cu sensul său normal și natural. Suntem datori să o facem.

I. Cruceru

Foto: Analog din secolul al XVIII-lea (Mănăstirea Zamfira – Prahova)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s