Când și cum ar fi cel mai bine să începem studiul muzicii psaltice

Ca orice proces complex de învățare, care nu presupune doar acumularea unor informații teoretice, ci dobândirea unor deprinderi (citirea și interpretarea corectă a partiturilor, coordonarea și controlul vocii) învățarea muzicii psaltice urmărește atingerea unor obiective pe termen scurt (zile, săptămâni), mediu (luni) și lung (ani).

În funcție de înzestrările naturale (urechea muzicală) vârstă, de ambiție și implicare, cele trei trepte se pot escalada mai rapid sau mai greoi. Vârsta ideală pentru începerea studiului muzicii bisericești este cea unanim fixată de psihopedagogi drept potrivită pentru începerea școlii, adică 7-8 ani.

În această fază este important pentru copil să participe duminică la slujbă, eventual să stea și să asculte psalții chiar de  la strană, fără a încerca să cânte. De asemenea, în paralel, îi pot fi furnizate și primele noțiuni elementare de muzică (denumirile notelor, gama, cântecele scurte), de către o persoană capabilă să ofere îndrumare. Mai departe lucrurile vor veni de la sine.

La adolescenți și adulți, avantajul îl constituie inteligența și implicarea conștinentă în învățare. În toate aceste cazuri, dacă piatra de temelie va fi bună, atunci pe ea se va ridica un edificiu solid. Este absolut esențial, așadar, ca de la început să existe îndrumare (din partea unui profesor), pentru că deprinderile rele (intonarea greșită a scării) vor fi greu de corectat ulterior.

În Bazul teoretic (p. 89), Anton Pann vorbește cum ar trebui să înceapă studiul muzicii:

“Ca să poată începătorul școlar să învețe a produce sunetele scării bine, după distanțele tonurilor (…) are trebuință mai întâi să învețe scara de la un cântăreț desăvârșit, care cunoaște meșteșugul muzicii bine, și cântă cu ifos bisericesc. Al doilea, când învață la cântări tot d’dotată să ia aminte și la pronunție, pentru că un muzic fără iscusință și fără ifosul muzicii bisericești nu păzește cu scumpătate tonurile zicerilor și distanțele sunetelor, precum s-au hotărât”.

Mai pe înțelesul tututor, e nevoie ca profesorul să fie el însuși psalt cu experiență, în măsură să predea ceeea ce trebuie (nu muzică bisericească cu influențe din muzica populară sau muzica pop). Pe lângă intonarea corectă a scării Ni, Pa Vu etc (Do, Re, Mi), el trebuie să îi formeze elevului deprinderea pronunției corecte a textului (clar), astfel încât, atunci când va merge la strană să fie înțeles de credincioși.

Obiective pe termen scurt (care pot fi atinse de la o săptămână la alta): Intonarea corectă a scării diatonice (Ni, Pa, Vu etc) impreună cu profesorul; învățarea sistematică a semnelor și a funcției lor, etc.

Obiective pe termen mediu: intonarea corectă a intervalelor uzuale in genurile diatonic si enarmonic (Pa-Ga, Pa-Di, Pa-Ke, Ni-Vu, Ni-Di etc), interpretarea fără dificultate a semnelor de durată (temporale) (clasmă, gorgon, digorgon, etc), etc.

Obiective pe termen lung: interpretarea corectă a tututor glasurilor (a celor cromatice indeosebi), interpretarea corectă a treptelor mobile (Vu, Zo de sus natural și Zo agem), in functie context.  Efectuarea fără ajutor a transpozitiilor și modulatiilor intalnite in partituri, psalmodia corectă la prima vedere aheruvicelor, chinonicelor, irmoaselor calofonice, etc.

După 25-30 de ani, însușirea deplină a muzicii psaltice, pornind de la zero, devine loterie. Există șanse de reușită în aceeași măsură în care există posibilitatea să fie prea târziu. Depinde de persoană. M-am referit aici la învățarea profundă a muzicii, cu perspective de a face “performanță”.

13.10.17

A. Cruceru

2 gânduri despre „Când și cum ar fi cel mai bine să începem studiul muzicii psaltice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s